HomeHoinareli

Popas la Manastirea Bujoreni

Like Tweet Pin it Share Share Email

Chiar daca este mult mai aproape decat ma asteptam, Manastirea Bujoreni( fosta Magaru’) din Vaslui, a fost si una dintre cele ”ignorate” pana acum. Nu spun ca ma dau in vant dupa vizite ecumenice, insa cred ca in pragul unei sarbatori, in cazul nostru aceleia de Paste, putin asentiment nu strica.

Astfel, a treia zi de Paste, procedura indeplinita. Imbarcarea si la rugaciune…Speram oarecum sa prindem si ceva slujba. Cum de altfel a si fost. Am ajuns in miezul slujbei si bucuria sufleteasca a fost pe masura…

Cumva, ma simt dator, daca tot am fost pe acolo, sa adaug ceva din istoricul acestui lacas si acestor locuri impresionante…Si mai ales, de unde i s-a tras pana nu demult denumirea cunoscuta si astazi de Manastirea Magaru’…

[junkie-alert style=”grey”] După ce mocanii au venit de peste munți, pentru pășunatul și tomnatul oilor, mergând la târg să vândă produsele, întreaga lor zestre ciobănească era cărată în permanenţă de măgari, pe samarele cărora se transportau toate poverile şi bineînţeles fruptul stânii din loc în loc. Plecaţi la târg să-şi vândă agoniseala dobândită din truda oieritului, după o zi de târg, întorcându-se în bătătura stânii, au uitat sa lege măgarii.

Unul din măgarii purtători de produse vândute la târg, purta şi punga cu bani în unul din desagii mocăneşti, cu o valoare de 3000 de galbeni. Desluşindu-se după oboseala de seară, mocanii au dat să împartă veniturile, dar măgarul era plecat în desişul padurii, fără semn de întoarcere.

Plecaţi cu un pădurar pe urmele lui, mare le-a fost mirarea când în inima pădurii, lângă un falnic stejar secular, măgarul stătea în genunchi în faţa a trei luminiţe aşezate în formă de cruce. Dându-şi seama că este vorba de o minune cerească, mocanul a hotărât ca pe acel loc, lângă acel copac şi din acel copac, să se ridice un schit pe care l-a şi săvârşit mai apoi, trunchiul stejarului devenind Sfânta Masă din altarul mânăstirii.

Acest lucru este consemnat pe timpul unui mare boier numit Bujoreanu care era si stăpânul acelor moșii unde oierii transilvăneni își pășteau oile [/junkie-alert]

[junkie-button url=”http://www.manastireabujoreni.ro/” style=”grey” size=”small” type=”square” target=”_blank”] Sursa istoricului de pe www.manastireabujoreni.ro [/junkie-button]

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi transmisa in mod public. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.