HomeHoinareli

Calatorind prin Maramures

Like Tweet Pin it Share Share Email

Pe undeva, gurile rele ar spune ca nu esti implinit ca si roman, daca nu ai calcat macar asa, cat sa adulmeci aerul Maramuresului sau prin tinuturile Bucovinei, respectiv Vatra Dornei sau Gura Humorului. Bucovina bat-o vina, am mai calcat-o acum ceva timp, insa Maramuresul mi s-a parut din multe puncte de vedere destul de anevoios de implinit. Distanta si timpul liber erau oarecum inconvenientele care ne-au pus piedici.

Am fi vrut sa asteptam un Craciun sau macar un Paste pentru a ne putea bucura din plin de sarbatorile traditionale. Insa timpul ne-a dat un alt sezon, o alta oportunitate, toamna. Hai si-asa, am zis! Pana la urma, calea de urmat tot aia era.

Facem o cazare la repezeala, fara sa alegem prea mult si bine am facut. Am ales Borsa si un hotel de acolo, din zona. Nord Hotel este cel ales de noi, potrivit asa cum vedeam in fotografiile de prezentare.

De aici, de la geamul camerei, vedeam semetia Pietrosului si a muntilor Rodnei, un peisaj care te facea sa mutesti pe moment, ca mai apoi sa iti dai seama ca ai ajuns unde ti-ai dorit dintotdeauna. 

Borsa este oarecum o localitate linistita, in care lucrurile isi au mersul lor firesc, unde te poti molipsi de mult calm si simplitate. Si daca tot te vezi ajuns prin acele tinuturi, musai sa te imbarbatezi cu licoarea neaosa care iti aduce rumeneala in obraji si te face sa iti aduci aminte de una, ba de alta. Palinca, in special cea de pere, a fost favorita in cazul nostru, servita in compania unor coaste haiducesti de mistret, a unui platou traditional sau chiar asa, dupa bunul plac al fiecaruia, toate acestea aflate in meniul Nord Hotel din Borsa.

Pe unde poti hoinari in Borsa si prin apropiere

Peisajul vazut de la terasele camerelor ne-au intarit convingerea ca asta nu e tot si a doua zi am plecat prin tinuturile apropiate de Borsa. Aici intrau desigur vizitele la binecunoscutele manastiri, Sapanta, Sapanta Peri sau Barsana. Inainte de acestea, ne-am interesat de cele mai locco, mai aproape, chiar in Borsa. Asa am cunoscut frumoasa Manastire Pietroasa, dar si cea a carui nume face oarece confuzie, Manastirea Prislop/Maramures. 

Mai apoi au urmat cele din departare, Incepand de la Sapanta cu celebrul cimitir, continuand cu cea mai inalta manastire din lemn, Sapanta Peri, apoi coborand usor, spre Sighet, unde se agata harta in cui, ”ciugulind”cate ceva din dureroasa istorie aflata la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, fosta Inchisoare Comunista. 

Cimitirul Vesel, Sapanta

Manastirea Sapanta Peri

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Am scapat din lipsa de timp sa facem cunostinta cu celebra Mocanita si vizita la Manastirea Barsana. Insa ne-am propmis ca vom reveni, pentru a nu lasa neterminata vizita si sa fim cu ”tolba plina” de amintiri frumoase. Nu in ultimul rand, am considerat obligatorie drumetia pana la celebra Cascada Cailor, pentru ca asa se spune, degeaba ajungi in Borsa daca nu vezi maiestuoasa scurgere de apa. 

Când mă gândesc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care am păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă poate numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor

Constantin Noica

 

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi transmisa in mod public. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.